Intervjuer

isak

Isak Heyman och Alfred Nobel

Isak Heyman
Isak sökte sig till forskarskolan i Karlskoga för att lära känna nya människor. Nu läser han på läkarprogrammet i Lund och har regelbunden kontakt med ett tiotal personer från forskarskolan 2013.
– Vi följer och skriver till varandra på sociala medier (om allt från fotboll till hjälp med skolarbete). Det händer också att vi ses och umgås när någon har vägarna förbi en annans hemstad. Mina närmsta vänner från lägret vet jag kommer finnas med mig resten av livet. Både på ett socialt plan och som läkare/forskare!”

Skulle du rekommendera någon att söka till forskarskolan?
– Jag skulle helt klart rekommendera alla som vill prova på något spännande och annorlunda i sommar att delta på forskarskolan i Karlskoga, ALLA. Själv var jag inte speciellt intresserad av forskning innan lägret, men blev det efteråt. Så vill man prova något nytt så sök!

Vilket är ditt bästa minne:
– Det var helt klart när vi åkte till en avsides lägerplats intill en sjö, mitt i skogen, och alla umgicks och badade till en fantastisk utsikt med solnedgång.

Erika Thomson
Efter studenten kände Erika att det var läge för en paus och bestämde sig för att åka ut och resa. När hon kommer tillbaka till Sverige lutar det åt att det blir fortsatta studier, kanske blir det en civilingenjörsutbildning. Så här säger hon om forskarskolan 2013:

– Jag var lite fundersam till det här med ”skola” under sommarlovet, men samtidigt verkade det som att det kunde bli en väldigt kul och intressant vecka. Jag såg fram emot att få en inblick i vad forskning kan innebära och samtidigt träffa andra personer med samma intresse som mig. Även om det blev mer skrivande och tänkande än en vanlig sommarvecka så var lägret verkligen långt över förväntan. Jag hade så roligt med alla andra deltagare och ledare, fick lära mig massor under föreläsningarna och labbtillfällena och åt mer god mat och fika än jag normalt gör på en månad.

Skulle du rekommendera Forskarskolan i Karlskoga?
– Absolut! För mig var det en av sommarens höjdpunkter, har man möjlighet att delta tycker jag verkligen att man ska göra det! Att träffa så många likasinnade personer var en av de bästa sakerna med lägret och jag har fortfarande kontakt med några av de jag lärde känna bäst.

Max Sundqvist

“Jag hade förväntat mig att få mycket information som skulle underlätta mitt val av fortsatta utbildning och ha en vecka full av roliga aktiviteter och trevliga människor. Veckan levde verkligen upp till förväntningarna. Mitt bästa minne är nog sista kvällen då alla stannade uppe sent och bara umgicks. Jag skulle definitivt rekommendera alla som är intresserade av naturvetenskap att anmäla sig till forskarskolan. Jag har aldrig ångrat att jag ansökte.”

Jonathan Rintala
“Jag blev definitivt positiv överraskad och det blev en kanonbra vecka som man kommer minnas länge!! Trots kul och stimulerande laborationer och forskararbete, tyckte jag att det roligaste var alla aktiviteter runt omkring. Bada, basta, fotboll osv. Detta gjorde också att man lärde känna alla på lägret och gruppen blev tight. Måste även tillägga att maten var grym! Det var en rolig och lärorik vecka som man sent kommer glömma!”

Hanna Odén
“Jag förväntade mig att lära mig massa nya saker inom biologi och kemi och det gjorde jag också. Något jag inte hade förväntat mig var att träffa så många nya vänner. Forskarskolan levde absolut upp till mina förväntningar. Mitt bästa minne är dagen då vi avslutade våra projektarbeten. Vi jobbade långt in på natten och försökte få ihop något professionellt och vetenskapligt på redbull och kaffe. Många övertrötta timmar men roligt hade vi! Jag rekommenderar alla att åka dit. Vi hade en bra blandning mellan projekt, aktiviteter och fritid vilket gjorde veckan väldigt minnesvärd.”