Om Forskarskolan

Årets forskarskola går av stapeln 28/7 -3/8 2019. Forskarskolan i Karlskoga är ett naturvetenskapligt läger som vänder sig till dig som går andra året på ett naturvetenskapligt gymnasieprogram i Mellansverige. Föreläsningar av professorer och doktorander varvas med lekar och laborationer. Hela veckan är gratis.

Målet med lägret är att du ska få en inblick i hur det är att forska, och kanske att locka dig till fortsatta studier på universitet och högskolor. Fokus ligger på att det ska vara kul samtidigt som vi lär oss lite naturvetenskap. Forskarskolan drivs av doktorander från Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet, Sveriges lantbruksuniversitet samt universiteten i Stockholm, Linköping och Örebro. Doktoranderna håller i varsitt grupprojekt som eleverna väljer bland första dagen på lägret. Under de kommande dagarna så varvas laborationer med föreläsningar, diskussioner, mat och gruppbyggande aktiviteter. Grupparbetena redovisas vid veckans slut både muntligt och skriftligt men några prov förekommer inte. Är du nyfiken på hur forskarveckan är upplagd kan du kolla på 2017-års schema här.

Alla uppmanas att söka! Vi har inga betygskrav utan vill ha med alla som tycker det är skoj med naturvetenskap!

Om du vill sprida information om forskarskolan på din skola så finns en poster att ladda ner här.

 

Forskarskolan 2019 A4

Frågor? Hör gärna av dig till kontakt@forskarskolan.se

 

Louise Walfridsson

Intervjubild - Louise Walfridsson Vad hade du för förväntningar på forskarskolan?
– Jag hade förväntningarna att det skulle vara mycket mer som en extra vecka i skolan än vad det egentligen var. Jag tyckte det var mer som en vecka på vetenskapskollo! Det var mycket mer avslappnat än vad jag hade förväntat mig och mycket mer en snabbkurs i vad-gör-folk-på-universitet.

Skulle du rekommendera någon att delta i forskarskolan?
– Svar JA!! Jag rekommenderar hela tiden gymnasielever att söka sig till forskarskolan för det är en av de nyttigaste upplevelserna jag har varit med om. Det gav en mycket mer detaljerad bild om vad forskare faktiskt gör och vad forskning egentligen är. I skolan får man en mycket diffus bild eftersom bara någon enstaka lärare faktiskt har forskat själva och om de har forskat så hinner man inte prata om det i detalj.
Det var också kul att jämföra hur den naturvetenskapliga linjen behandlades runtom i Sverige eftersom det kom NA/NV elever från hela landet. Forskarskolan gav mig också en bättre framtidsbild än vad jag hade innan och fick mig att förstå att forskarområden inte är så konkreta och lagda i sten som man kan tro.

Vad gör du nu?
– Jag är just nu student på Göteborgs Universitet där jag läser kandidatprogramet Molekylärbiologi.

Har du kontakt med några andra från forskarskolan?
– Det var ett tag sedan vi träffades men några av oss från västkusten (speciellt Göteborg) har träffats efter forskarskolan. Jag är även vän med många på facebook och instagram.

Erik Rozenbeek
Erik flyttade efter gymnasiet till Uppsala och läser till civilingenjör inom kemiteknik.

Intervjubild - Erik Rozenbeek Vad hade du för förväntningar på forskarskolan?
– Mina förväntningar var ganska låga, att det skulle vara likt skolan (lektioner, ”tråkiga” laborationer och en del föreläsningar). Men hela veckan överträffade mina förväntningar med roligt folk, mycket intressanta laborationer och föreläsningar. Jag skulle starkt rekommendera forskarskolan. För de som är intresserad av kemi/biologi men även för de som är osäkra inför vad de vill göra efter gymnasiet.

 

Fler intervjuer >>